Detoxikujte se kopřivami! Hodí se i do kuchyně

Napsal Diety (») 13. 5. 2014 v kategorii Životní styl, přečteno: 1577×

Pravidelná jarní očista, skvělý doplněk v kuchyni, nebo jako součást kosmetiky. Nejčastěji ale rostlina, která žahá a pálí a vyplatí se jí vyhnout. Kopřivu známe každý asi nějak jinak, přesto se s ní minimálně několikrát ročně setkáme. Využijte její skvělé vlastnosti naplno.

Skvělý pomocník v kuchyni

S kopřivou se setkáme v kuchyni maximálně jednou v roce a to nejčastěji na Velikonoce. Její zastoupení ale může být častější a pokrmy s touto unikátní bylinou mají skvělou chuť. Věděli jste, že kopřiva skvěle nahradí špenát? Špenát z kopřiv se používá úplně stejně jako ten klasický a navíc vyjde v podstatě zdarma! Z kopřiv lze udělat ale i výtečnou polévku nebo ji můžeme používat k masům.

Její použití je snadné. Natrhané kousky spaříme, nasekáme podle potřeby a pracujeme s ní jako s mladým špenátem. Kopřivu tak zbavíme žahavých částí a nemusíme se bát popálení.

Od detoxikace po krásné vlasy

Klasický a všem známý je pravděpodobně i čaj z kopřiv. Kopřivy jen spaříme a následně louhujeme. Lze dochutit medem a citronem. Tento čaj se skvěle podílí na detoxikaci a očistě těla, je vhodný pro krvetvorbu, upravuje zažívání, ale díky obsahu vitaminů podporuje funkce metabolismu a imunity.

Kopřivy mají výrazný vliv i na naše vlasy. Proto je najdeme i jako součást přírodních šamponů. Skvěle se podílí na jejich obnově, růstu a působí i dezinfekčně. Zároveň nepoškozují a nedráždí pokožku a jsou tak vhodné i pro alergiky. Kopřivový šampon si lze připravit i doma nebo se doporučuje pravidelné omývání vlasů kopřivovým výluhem.

Usušte je na zimu

Jak ale kopřivy trhat? Nejlepší jsou ty čerstvé hned z jara. Pokud taková možnost není, specializujte se na výhony kopřiv na vršku a jejich horní dvě patra. Zbytek rostliny nemá takovou sílu. Kopřivy trhejte nejlépe na okrajích měst, ne na okraji polí, kde je mnoho dusíku nebo v městské zástavbě. Přestože se v naší přírodě nachází kopřiva dvoudomá a kopřiva žahavka, nehledejte mezi nimi rozdíl. Funkce plni obě stejně a jsou takřka identické.

Rostliny lze po spaření sušit, ale také mrazit. Hodí se pak jako základ čajů v zimních měsících, základ polévek nebo jako pomocník při žaludečních problémech, detoxikaci nebo problémech s vlasy.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel pět a tři