V minulosti u nás všichni dýně vnímali jako zeleninu, která se dá nanejvýš zavařit jako kompot nebo s pěkně vyřezaným obličejíkem a dovnitř vloženou svíčkou použít jako stylová dekorace na americký svátek Halloween.
Nyní ale spousta lidí naštěstí objevuje zajímavé vlastnosti dýně a hlavně její výživovou hodnotu. Dýně může být velmi užitečná i při snaze zhubnout.
Dekorace s výživovou hodnotou
Doby, kdy u nás lidé dýni vnímali jenom jako na stylovou podzimní ozdobu, už jsou pryč. Stále více si uvědomujeme, že nejde jen o pestrobarevnou dekoraci, ale o výživově velmi hodnotnou zeleninu.
Co vlastně dýně obsahuje a proč byste si ji měli dopřát i vy? Existuje mnoho druhů dýní, některé jsou určeny skutečně jenom na dekoraci, ale jiné můžete velmi chutně upravovat a jíst. Z těch, které jsou vhodné na jídlo, je zřejmě nejrozšířenější dýně Hokkaido. Vyznačuje se oranžovou barvou.
Voda a vláknina, ideál pro dietu
Z hlediska výživových hodnot obsahuje dýně dokonce až téměř 90 % vody. Nemusíte se tedy bát, že byste si její zvýšenou konzumací přivodili nějaké problémy, naopak. Voda obsažená v dýni vám pomůže účinně odvádět z vašeho těla různé škodlivé látky, které se vám podařilo nashromáždit. Proto je velmi dobré zařazovat ji do jídelníčku.
Její obrovskou výhodou je, že má velmi málo kalorií, zhruba 64 kJ na 100 gramů hmotnosti dýně, kterou sníte. Navíc v ní najdete velké množství vlákniny, která výborně pomáhá při vylepšení trávicího systému.
Také vás brzo nasytí. Díky pocitu plnosti nebudete mít chuť na nic dalšího, a přitom jste, jak už jsme se zmiňovali, zkonzumovali z velké části jenom vodu. Proto je dýně výborným doplňkem zdravého jídelníčku. Rozproudí peristaltiku střev a nastartuje metabolismus.
Vitamínová bomba
Odborníci na výživu dýně vřele doporučují právě kvůli tomu, že obsažená vláknina na sebe váže toxické látky. Dále lipolytický enzym v dýních úspěšně štěpí tuky, které se pak snáze odstraňují z organismu.
Kromě toho v dýni najdete i řadu velmi prospěšných vitamínů. Například provitamín A pomáhají našemu zraku nebo pokožce, dále nezanedbatelné množství vitamínu C, B1 a B2. Velké množství minerálních látek jako je měď, železo, hořčík nebo draslík. Z toho vyplývá, že je skutečnou výživovou bombou.
Univerzální použití v kuchyni
Jak ale dýně upravit v kuchyni, aby byly chutné? Rozhodně nemusíte zůstávat jenom u klasických kompotů. Je možné dýni připravit na různé způsoby, a to jak naslano, tak na sladko. Z dýně můžete připravit chutný nákyp slaný i sladký. Dá se uvařit výborné pyré z dušené dýně. Můžete si vyzkoušet i vynikající dýňové polévky, pečené dýňové placičky. Z dýní se ale dá dělat i pomazánka nebo koláč. Jde o skutečně univerzální zeleninu s velkým kuchařským potenciálem.