Najít tu pravou a účinnou dietu je téměř nemožné. Kromě známého jo-jo efektu mnohé diety hazardují se zdravím všech, kdo se tak urputně snaží shodit nadbytečné kilogramy. Přitom zdravé hubnutí není nijak složité. Zapojte do svého jídelníčku červenou řepu a poznejte její zázračné účinky!
Červená řepa jako lék
Výhodou červené řepy je nízká cena a hlavně přirozenost pro náš organismus. Jelikož se hojně pěstuje i u nás a našemu organismu není nijak cizí, její účinky jsou o to lepší. Červená řepa je zelenina bohatá na vysoký obsah minerálů, obsahuje i vysoký podíl vitaminu C a podílí se na regeneraci našeho organismu.
Její největší podíl je na kvalitním trávení. Díky vysokému obsahu vlákniny se dokáže postarat o správné fungování našich střev. Významný podíl má ale i na odvodňování organismu. Dále účinkuje jako podpora pro tvorbu červených krvinek, podporuje správnou funkci jater a ledvin a skvěle se podílí na hubnutí.
Jak ji přidat do jídelníčku?
Červená řepa a hubnutí je kombinace, která slaví úspěch. Podíl na tom má známá autorka několika kniha Antonie Mačingová. Přišla se zajímavým hubnoucím a detoxikačním programem, kde hraje červená řepa výraznou roli. Dieta, kterou Mačingová vymyslela a sepsala, staví řepu mezi několik hlavních doporučených potravin. Řepa pak nahrazuje známé nezdravé přílohy, ale najdeme tady i nové recepty, kde se řepa objevuje.
Zapomeňte ale na klasickou sterilovanou řepu. Neobsahuje tolik zdraví prospěšných látek a často je konzervována a doslazována. Nejlepší metodou je pořídit si čerstvou řepu, nejlépe v bio kvalitě. Její úprava pro další zpracování je jednoduchá. Vaříme ji do změknutí, ale ne moc zprudka. A pro další použití v kuchyni vydrží i několik dní v lednici.
Šťáva, salát nebo boršč?
Pokud chcete detoxikovat svůj organismus, ale snažíte se i trvale shodit nadbytečné kilogramy, nebojte se řepu do svého jídelníčku zapojit. Je velmi chutná, má minimum kalorií a dokáže kvalitně zasytit. Navíc ji lze použít do mnoha receptů, kde může být jen jako doplněk či tvoří absolutní základ.
Oblíbený je salát z červené řepy. Uveďme si jen jeho základ. Natrháme na malé kousky zelí, přidáme nakrájené kyselé okurky, uvařenou oloupanou řepu nakrájenou na malé kousky a následně přidáváme zeleninu podle chuti. Můžeme přidat olivy, papriku, rajče, trošku fazolových lusek, slunečnicové semínko, sýr, zalijeme troškou olovového oleje (pokud možno co nejvyšší kvality) a promícháme. Samozřejmě lze libovolně salát kombinovat. Takový salát je bohatý na vitaminy a minerály, na vlákninu, ale nezatěžuje organismus jako zpracovaná jídla a má minimum kalorií.
Pokud chcete vyzkoušet zajímavou kombinaci chutí, vyzkoušejte šťávu z červené řepy. Kdo se nebojí, může si udělat šťávu jen ze samotné řepy. Pro ostatní se doporučuje kombinace s jablkem a mrkví, kde červenou řepu můžeme přidat jen pro dochucení, či může tvořit hlavní složku.
Je třeba upozornit, že zvýšená konzumace červené řepy může způsobit obarvení moči a stolice do červené barvy, což není zdravotní komplikace, ale síla červeného barviva řepy.